Open/Close Menu Οδοντίατρoς Κερατσίνι, Γενική Οδοντιατρική, Αισθητική και προσθετική, Οδοντιατρική για παιδιά, Ορθοδοντική, Εμφυτεύματα
bad-breath1-600x291

Η άσχημη αναπνοή μπορεί να είναι αποτέλεσμα κακής στοματικής υγιεινής ή και ένδειξη κάποιων προβλημάτων συστηματικής υγείας, ενώ μπορεί να επιδεινώνεται από τις τροφές που καταναλώνει κανείς ή και κάποιες ανθυγιεινές συνήθειες.

Η δυσάρεστη αναπνοή που επιμένει μπορεί να είναι προειδοποιητικό σημάδι ουλίτιδας ή περιοδοντίτιδας. Η ουλίτιδα προκαλείται από την εναπόθεση οδοντικής πλάκας στα δόντια. Τα βακτήρια προκαλούν την δημιουργία τοξίνων που ερεθίζουν τα ούλα. Αν η ουλίτιδα παραμείνει χωρίς θεραπεία μπορεί να δημιουργήσει σοβαρό πρόβλημα στα ούλα ή και στο οστό, που συνεπάγεται περιοδοντίτιδα.

Οδοντιατρικές εργασίες με κακή εφαρμογή μπορούν επίσης να προκαλέσουν δυσάρεστη αναπνοή όπως επίσης και τα τερηδονισμένα (χαλασμένα) δόντια ή άλλες λοιμώξεις της στοματικής κοιλότητας.

Μια άλλη αιτία μπορεί να είναι η ξηροστομία, καθώς το σάλιο είναι αναγκαίο για να ενυδατώνει το στόμα, να εξουδετερώνει τα οξέα που δημιουργούνται από την πλάκα, και να οδηγεί στην αποβολή νεκρών κυττάρων από τη γλώσσα, τις παρειές (μάγουλα) και τα ούλα. Η ξηροστομία μπορεί να είναι παρενέργεια κάποιας φαρμακευτικής αγωγής, απόρροια προβλήματος των σιελογόνων αδένων ή συνεχούς αναπνοής από το στόμα.

Σε μερικές περιπτώσεις, όμως, η κακοσμία του στόματος δεν οφείλεται σε κάποια εμφανή αιτία ή κάποια κακή συνήθεια και τότε μπορεί να αποτελεί σύμπτωμα κάποιας υποκείμενης πάθησης που δεν έχετε ακόμη αντιληφθεί.

1.Αλλεργίες

Εάν αντιμετωπίζετε συχνές αλλεργικές κρίσεις, η κακοσμία του στόματος μπορεί να συνοδεύει συμπτώματα όπως η ρινική συμφόρηση και η έκκριση δακρύων από τα μάτια, καθώς η βλέννα αποτελεί το ιδανικό περιβάλλον για την ανάπτυξη μικροοργανισμών που ευθύνονται για την κακοσμία του στόματος. Από την άλλη, η καταστολή των συμπτωμάτων της αλλεργίας μπορεί να οδηγήσει στην ξηροστομία, επίσης συχνή αιτία της κακοσμίας.

2.Διαβήτης

Η ελλιπής παραγωγή ινσουλίνης έχει σαν αποτέλεσμα την αυξημένη καύση λίπους (κετοξέωση). Κατά τη διαδικασία αυτή παράγονται χημικές ουσίες που αλλοιώνουν τη μυρωδιά της αναπνοής.

  1. Προβλήματα στο συκώτι

Το φαινόμενο είναι γνωστό στον ιατρικό χώρο ως ηπατική απóπνοια (fetor hepaticus). Η κακοσμία του στόματος αποτελεί πρώιμη ένδειξη των προβλημάτων στο συκώτι και εμφανίζεται στην πλειονότητα των περιπτώσεων πριν από τα υπόλοιπα χαρακτηριστικά συμπτώματα.

  1. Νεφρική ανεπάρκεια

Η σχέση μεταξύ των δύο εξηγείται πιθανώς από τις μεταβολικές διεργασίες που οδηγούν στην ξηροστομία, την ελλιπή παραγωγή σάλιου και την αλλοίωση της γεύσης. Οι παράγοντες αυτοί συμβάλλουν στην εκδήλωση της χαλίτωσης (κακοσμία στόματος), καθώς δεν παράγεται αρκετό σάλιο ώστε να προληφθεί η εξάπλωση των βακτηρίων στη στοματική κοιλότητα.

  1. Γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση

Η κακοσμία του στόματος στην περίπτωση αυτή οφείλεται στις ποσότητες οξέων που παλινδρομούν από το στομάχι στον οισοφάγο και τη στοματική κοιλότητα.

  1. Σύνδρομο Sjogren

Η κακοσμία του στόματος μπορεί να οφείλεται επίσης σε αυτοάνοση πάθηση, όπως το σύνδρομο Sjogren. Το σύνδρομο εκδηλώνεται όταν το ανοσοποιητικό επιτίθεται σε εξωκρινείς αδένες, όπως οι σιελογόνοι αδένες. Η δυσλειτουργία αυτών των αδένων οδηγεί στην ξηροστομία και κατ” επέκταση την χαλίτωση.

Πως οι τροφές επηρεάζουν την αναπνοή?

Βασικά η επεξεργασία της τροφής ξεκινάει στο στόμα μας. Αν καταναλώσουμε τροφές με έντονες οσμές, (όπως σκόρδο ή κρεμμύδι) με το βούρτσισμα, ακόμη και σε συνδυασμό με την χρήση νήματος και στοματικού διαλύματος, στην καλύτερη περίπτωση θα καλύψουμε προσωρινά το πρόβλημα. Η οσμή θα φύγει οριστικά όταν το τρόφιμο αποβληθεί από τον οργανισμό μας.

Πως επηρεάζουν την αναπνοή οι κακές συνήθειες?

Εάν κάποιος δεν βουρτσίζει καθημερινά τα δόντια του και δεν χρησιμοποιεί νήμα, υπολείμματα τροφών παραμένουν στο στόμα του, ευνοώντας την ανάπτυξη βακτηριδίων μεταξύ των δοντιών, γύρω από τα ούλα και την γλώσσα, δημιουργώντας δυσάρεστη αναπνοή.

Επιπλέον το κάπνισμα και τα προϊόντα καπνού γενικότερα μπορεί να προκαλέσουν κακοσμία στόματος, δυσχρωμίες στα δόντια, μείωση του αισθητήριου της γεύσης, και ερεθισμό στα ούλα.

2015 © Copyright - Tsouxstos Dental

Τηλέφωνα επικοινωνίας 6947304294 / 2104316003